After enduring a full loss of their 1800's farmhouse to an electrical fire, this client hired Ironwood to demolish, redesign and reconstruct their home. We worked with the client to layout the new home in a way that was more conducive to their modern lives, while retaining the charm of the original. The updated design provides an open floor plan that welcomes natural light and makes the space feel larger. A cathedral ceiling also enlarges the interior and showcases the handsome hand cut timber framing, while attention to air sealing and insulation retains the heat during the winter. For the summer, windows are situated to naturally cool the interior with prevailing breezes.

With a soapstone wood stove and countertops, custom cherry cabinetry, wide plank hickory flooring, dual flush toilet and low flow plumbing fixtures this home will retain the appeal of the original while taking advantage of modern efficient technologies.

  • Hand-cut timber frame of local wood
  • Integration of original distinctive "stone-front" façade
  • Custom cherry cabinets with soapstone countertops